REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

martes, 21 de octubre de 2014

Les dietes del Govern de la Generalitat de Catalunya: Qui? Quant?

Ha passat un mes aproximadament de la publicació d'aquest article d'Opengov.cat i tot continua igual. ¿Quants de vosaltres heu d'assistir a reunions inútils, avorrides, interessants, llargues, curtes, ... i no us paguen més per això?
Doncs, hi ha un bon grapat de persones que treballen amb un bon sou per al Govern de la Generalitat de Catalunya que cobren EXTRA per assistir a reunions. Fins i tot alguns ja han fixat una reunió al mes amb una dieta superior al sou mínim interprofessional que serveix per equilibrar el seu pobre sou d'uns 80.000€ anuals aproximadament.
Qui son? Doncs llegiu els dos articles signats per C. Catalan que us enllaço a continuació. El primer és el 'making of' del segon article publicat per Crític. amb el títol El Govern es gasta 1,7 milions en dietes per assistència a reunions.
Per cert, potser trobes al teu cap, o potser algú que fa la mateixa feina que tu està cobrant dietes que a tu no et paguen.  Qui sap?

El ‘making of’ del reportatge de CRÍTIC

por C. Catalan

Avui per primera vegada opengov.cat publiquem un reportatge de periodisme d’investigació a un mitjà digital en català: el podeu trobar a CRÍTIC. Si veniu d’allà i no ens coneixeu, us convidem a explorar el nostre web, especialment les seccions Departaments Oberts Sismògraf.
El reportatge per CRÍTIC tracta de les retribucions i dietes que reben els alts càrrecs de la Generalitat i l’hem pogut fer després de buidar la informació de 24 PDFs del Portal de la Transparència del Govern català: 12 de retribucions i 12 de dietes per assistència a reunions d’òrgans col.legiats i de govern. Un per departament. Les dades són aclaparadores. I la taula interactiva amb tota la informació no us la podeu perdre.
En temps de retallades i austeritat, sembla allò de: “Perquè a aquell qui té, li serà donat, i en tindrà de sobres; i a qui no té, fins allò que té li serà pres.” [Evangeli segons Sant Mateu, 13:12]
No ha sigut fàcil: obtenir les dades i netejar-les partint d’un format de PDF ha sigut pesat i laboriòs. Però la part d’anàlisi ha sigut molt interessant.
La Generalitat va penjar els documents en aquest format tan antipàtic l’agost de 2013. Diuen que s’actualitzen amb periodicitat semestral però enlloc diu quan s’ha penjat la darrera versió. De fet, alguns són de 2013.
El 22 de febrer de 2014, Dia Internacional de les Dades Obertes (#ODD14) vam organitzar un hackathon i un dels reptes que ens vam plantejar ja va ser extreure informació dels PDFs amb programes informàtics. Aquí podeu llegir la nostra crònica.
Val a dir que hi ha dos tipus de PDF: els que s’han convertit partint d’un document de text i els que són una imatge que requereix reconeixement òptic de caracters (OCR). La majoria dels del Portal (sí, de la Transparència) eren dels pitjors, dels més difícils de tractar.
Però, tal com podeu llegir a l’article sobre el hackathon, comptavem amb altres persones que creuen que la transparència de TOTS els documents públics -que paguem amb els nostres diners- és indispensable per una democràcia millor. A tothom que va col.laborar amb nosaltres a aquell hackathon i a tothom que ens ha anat ajudant des de llavors: Moltíssimes gràcies, sense vosaltres no haguéssim arribat aquí!! (Vosaltres sabeu qui sou) :)
Sense vosaltres no estaríem amb els ànims que tenim de continuar ….  en quant puguem, publicarem aquí el nostre reportatge. I ja estem preparant els següents! Si hi ha qualsevol cosa que voleu compartir amb nosaltres, podeu deixar un comentari, escriure’ns a opengovcat@gmail.com o per twitter a @opengovcat.
CRÍTIC va néixer com a mitjà només fa una setmana i estem molt contents de col.laborar amb ells. Aquí podeu llegir què és CRÍTICqui són i també el seuprimer reportatge en obert sobre els més de 27.000 milions d’euros que deu la Generalitat als bancs (i això és només el 52% del deute!).

No hay comentarios: