REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

viernes, 1 de septiembre de 2017

Els cors de pedra (Miquel Àngel Maria)



Els cors de pedra, Miquel Àngel Maria, Lleonard Muntaner editor, Palma Mallorca 2015.
  
Miquel Àngel Maria i Ballester nascut a Maó el darrer dia de març del 1965. És un lector empedreït d’ençà  que era ben menut. Ha escrit articles de reflexió i opinió a diversos mitjans de les Illes Balears. També algunes col·laboracions amb revistes de pensament i cultura.
Entre els anys 2003 i 2011 va escriure un article d’opinió setmanal al Diari de Balears, el primer diari en català de les Illes. Primer van ser escrits diversos sobre temes d’actualitat, i a partir del mes de maig de 2008 una columna a la secció «Horitzons Solidaris», que es publicava els dijous. Entre 2011 i 2013 va publicar una columna setmanal al diari Menorca. I des del gener de 2014 fins al present, col·labor quinzenalment amb l‘ARA Balears. També escriu al web de Justí­cia i Pau i a la revista Dialogal per al diàleg interreligiós. També ha col·laborat amb El Mundo, IBdigital, Es Carrer de Menorca, IB3 Ràdio, i ocasionalment amb altres mitjans escrits i audiovisuals.

És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de l’Obra Cultural Balear, i d’Acció Cultural de Menorca.

Els cors de pedra

En els nostres dies, un equip d’arqueòlegs i voluntaris lluiten per salvar un jaciment talaiòtic de Menorca, amenaçat per la construcció d’una carretera que esmitjarà l’antic poblat i convertirà els monuments prehistòrics en decorats de rotondes. Treballen contra rellotge, amb l’esperança de fer una troballa que justifiqui la paralització de les obres.

Ningú d’ells no sap que aquest lloc va ser, l’any 527 aC, testimoni de la dramàtica història d’amor entre Parmenó de Focea, un jove mercader grec de vins, i Marja, filla de Iekké, mitjancera dels santuaris de Németom. Parmenó ha hagut de fugir de Menorca i, des de Bóccoris, al nord de Mallorca, escriu una carta per a una filla que no coneixerà mai.

El jove foceu rememora la destrucció de la seva ciutat a mans dels perses, el viatge cap a les llunyanes colònies d’occident, les aventures que el van portar a establir-se a Empúries, i la seva arribada a Menorca, coneguda com Melussa pels grecs, i anomenada Terlaku pels nadius.

És una bona novel·la d’aventures, amb una acció trepidant que fan de la seva lectura un plaer. Un cop comences, no la pots deixar. Molt recomanable per un tipus de lector adolescent.

És una recreació de la Menorca talaiòtica molt ben documentada i que fa que el lector/a reflexioni respecte l’importància de protegir el patrimoni natural i històric i al mateix temps s’ho passa bé.

La imatge de la portada del llibre és del pintor Pau Faner.


Entre altres llibres, en Miquel Àngel Maria és autor de ‘Cartes a Josep Pla des de Menorca’ (Editorial Moll, 2013) i ‘El bestiari de les galàxies’ (Documenta Balear, 2014).

No hay comentarios: